Is er nog een werkend bestaan na 50 plus?

“Jij gaat toch ook al richting de 50?” Zo, daar sta ik dan met mijn mond vol tanden en prijs mezelf gelukkig dat op mijn leeftijd in ieder geval nog tanden heb. Ik heb zo’n 10 seconden nodig om me te herpakken. Ik merk dat de opmerking iets met me doet. En dat terwijl ik net twee weken aan het wennen ben aan het feit dat ik 44 jaar (jong!) geworden ben.

50 plus een bijzondere leeftijd

Oké, het duurt bij mij dus nog 6 jaar, toch blijft de 50 plus status dwalen door mijn hoofd. Logisch, want ik hoor wekelijks schrijnende verhalen tijdens mijn workshops. Hoe bizar is het eigenlijk? Enerzijds verhogen we de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 plus. Anderzijds plakken we een etiket op 50 plussers dat ze ongeschikt zijn?!

Het vooroordelen etiket van 50 plus

Hoewel de arbeidsmarkt aantrekt, profiteert niet iedereen daarvan. Een heldere boodschap in De Arbeidsmarktanalyse 2017 opgesteld door UWV in samenwerking met onderzoeksbureau Panteia.

Tof Thissen, directeur UWV Werkbedrijf stelt: ‘Na jaren van crisis draait onze economie weer goed. Maar dat zal niet zo ervaren worden door werknemers die de afgelopen periode hun baan verloren en nu langdurig aan de kant staan. Zeker nu de arbeidsmarkt aantrekt, is het van belang dat ook mensen die een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt of een zwakke arbeidsmarktpositie hebben, kunnen meedoen met werk.

De grote groep 50 plus werknemers heeft te kampen met deze hardnekkige vooroordelen: ze melden zich vaker ziek, zijn langzamer van begrip, zijn minder efficiënt en kunnen alle veranderingen niet bijhouden. Ik ontmoet veel 50 plussers tijdens mijn werk en luister naar hun vaak hartverscheurende verhalen. Veel werkzoekers ervaren leeftijdsdiscriminatie als hét grootste probleem terwijl anderen aangeven geen uitnodiging – of zelfs geen reactie – op de verzonden sollicitatiebrief te ontvangen. Zie dan maar eens positief te blijven.

De voordelen van 50 plus

De vooroordelen over 50 plus blijken hardnekkig te zijn. Tijd voor wat herhaalkracht. Al eerder gaf ik 10 redenen om te kiezen voor 50 plussers in je bedrijf.

 1. De kans dat ze een zwangerschaps- en bevallingsverlof aanvragen is klein. Net als verzoeken om papadagen of ouderverlof. Wel zo rustig voor je personeelsplanning.
 2. Ze melden zich minder vaak ziek dan jongeren. Opvallend vaak verzuimen ze helemaal niet. Baaldagen? Dat woord past niet bij hun arbeidsethiek.
 3. Ze nemen een schat mee aan kennis en ervaring. Met als bonus vaak een uitgebreid netwerk. Daar plukt jouw bedrijf de vruchten van.
 4. Je bespaart op wervingskosten. De meeste 50 plussers zijn geen jobhoppers. Dat maakt hen fijne en vertrouwde gezichten voor je klanten.
 5. Hun focus ligt op hun werk. In zijn algemeenheid hebben oudere werknemers een goede werk-privébalans. Ze bevinden zich vaak in een rustige levensfase.
 6. Ze zijn zich bewust van hun kwaliteiten en weten hoe jouw bedrijf daar optimaal van profiteert.
 7. 50 plussers zorgen voor een veelzijdig en divers team. Teams met diversiteit werken slimmer. Juist de onderlinge verschillen dagen het brein uit tot nieuwe manieren van denken.
 8. Ze hebben het talent complexe zaken aan te pakken. Dit komt door hun opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring.
 9. Ze vertegenwoordigen een groot deel van de beschikbare beroepsbevolking. Kan jouw bedrijf het permitteren om een groot deel van de beroepsbevolking op voorhand uit te sluiten?
 10. Ze hebben vaak een gezonde en bewuste levensstijl. Bovendien: de meeste beroepen zijn fysiek minder zwaar geworden, dankzij technologische ontwikkelingen en automatisering.

Nog meer voordelen van 50 plus

De lezers* van het blog brachten nog 9 voordelen naar voren.
* met het oog op de privacy vermelden we alleen de voornamen.

 1. En altijd keurig op tijd, lees te vroeg. Missen geen afspraak. Motivatie blijft hoog ondanks alle afwijzingen en bijzondere prettig gezelschap!! Rene.
 2. Als gewaagd blonde (lees: grijsblonde) 55+ jongedame kan ik opgetogen zeggen dat ik nooit te horen krijg “o is het weer die periode van de maand”. En de opvliegers ben ik ook al ontgroeid. Ik draag bij aan een stabiel werkklimaat zeg maar. Nanda.
 3. In mijn vorige functie ben ik weleens door klanten aangesproken op de ‘hoge’ leeftijd van de consultants. Mijn standaard reactie was het stellen van de vraag: wat is uw vraag precies? En dan bleef het stil. Mijn ervaring is dat 50 plussers zeer betrokken werknemers Het gaat niet om leeftijd, maar om passie/bevlogenheid/power/jonge geest weten te combineren met expertise/ervaring. Wibo.
 4. Claudia je vergeet nog dat 50 plussers ongeveer 3x op hun smartphones kijken per dag en jongeren gemiddeld tussen de 300 en 500 per dag #arbeidsproductiviteit. Jeroen.
 5. Zorg dat je je geest actief houdt met leergierig zijn en sporten geeft je nog meer energie als 50 plusser. Zo blijf je jong van geest. Adrie.
 6. Werkervaring+ haal je binnen met aannemen van 45+. Debbie.
 7. Leeftijd is een mindset, zo zou de maatschappij er ook naar moeten kijken. Francis
 8. Het is mijn mening dat een slimme werkgever kiest voor de juiste persoon met de juiste competenties voor een functie. Of die nu 25 of 55, man of vrouw is. Het gaat om het resultaat en wie dat gaat realiseren. Anja.
 9. Vooral de netwerken die oudere werknemers hebben opgebouwd, de kennis over de historie van de organisatie, de verschillende ervaringen waar zij uit kunnen putten kunnen van waarde zijn voor een bedrijf. Marjoke.

Geen blog meer missen?

Ontvang iedere laatste donderdag van de maand een e-mail vol verbindingskracht, tips en inspiratie.

Aanmelden gratis E-zine

PS #Samendoen?
Deel dit blog op social media als je ook gelooft dat het anders kan én moet op de arbeidsmarkt. Dankjewel!
En werkgevers: het delen van ervaringen met het aannemen van een vijftig plusser wordt bijzonder gewaardeerd.

PPS Inspiratie nodig?
Lees het succesverhaal van Els Neeft

 

Deel blog