10 redenen om te kiezen voor 50 plussers in je bedrijf

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik ben zó klaar met die dikgedrukte krantenkoppen:

  • Nieuwe baan voor 55-plussers is ‘bijna’ onmogelijk.
  • Werkloze 50-plusser solliciteert zich suf.
  • Werkloze 45-plussers hebben een groot probleem.

Tijd voor een blogartikel om te laten zien dat het anders kan én anders moet! Maak van 50 plus werkzoekers sterke schakels voor jouw bedrijf.

Ageism

Weet je wat ageism betekent? De gewoonte om mensen om redenen van leeftijd te discrimineren en onder te waarderen (bron: HP De Tijd, 21-02-1997). In de afgelopen 10 jaar zijn we gaan geloven dat 50 plussers niet meer waardevol zijn. Sterker nog, ze zijn gewoon lastig. Ze passen zich niet aan, houden het tempo niet bij en hebben het alleen nog over vroeger toen alles nog beter was.

Dat zie je terug op de arbeidsmarkt. De vooroordelen over 50 plussers? Vaker ziek, langzamer van begrip en minder efficiënt, om er maar eens drie te noemen.

Een probleem geboren

Tja, als je dat soort dingen vaak genoeg hoort en leest, is de kans groot dat je erin gaat geloven. Zelf vervullende profetie noemen we dat. Het zijn die “zie je wel”, “het lukt toch nooit” gedachten die ontstaan bij werkzoekers. Dáárom ben ik zo klaar met die krantenkoppen. Ze helpen niemand verder.

  • Werkgevers niet, die zichzelf hele groepen buitengewoon geschikte kandidaten ontzeggen. Waardevolle werknemers die hun bedrijf echt versterken.
  • Werkzoekers niet, die geloven dat hun kansen niet op de arbeidsmarkt maar bij de geraniums liggen. Terwijl het krachtige talenten en sterke schakels zijn.

De feiten over de 50 plussers

Mijn hashtag #andersdenken #samendoen is ook hier van toepassing. Want “ik vind ook hier wel wat van”. En gelukkig heeft TNO Arbeid een degelijk onderzoek gedaan, dat een heel ander beeld over de 50 plussers laat zien.

Dus 50 plus werkzoekers én werkgevers: lees met volle aandacht 10 redenen om te kiezen voor 50 plussers in je bedrijf. Nogmaals, ik heb ze niet verzonnen. Ze zijn ontleend aan het onderzoek van A. Nauta e.a.: De mythe doorbroken. Gezondheid en inzetbaarheid oudere werknemers. (TNO Arbeid 2004.)

10 redenen om te kiezen voor 50 plussers in je bedrijf

1. De kans dat ze een zwangerschaps- en bevallingsverlof aanvragen is klein

Net als verzoeken om papadagen of ouderverlof. Wel zo rustig voor je personeelsplanning.

2. Ze melden zich minder vaak ziek dan jongeren

Opvallend vaak verzuimen ze helemaal niet. Baaldagen? Dat woord past niet bij hun arbeidsethiek.

3. Ze nemen een schat mee aan kennis en ervaring

Met als bonus vaak een uitgebreid netwerk. Daar plukt jouw bedrijf ook de vruchten van. Stel je dit gesprek eens voor: “Wil je bedrijf X benaderen? Ik leg de verbinding wel even voor je. Mijn dochter is daar CEO.”

4. Je bespaart op wervingskosten

De meeste 50 plussers zijn geen jobhoppers. Het zijn loyale werknemers die minder snel geneigd zijn van baan te wisselen. Dat maakt hen fijne en vertrouwde gezichten voor je klanten. Je weet toch dat mensen liever zaken doen met mensen dan met bedrijven?

5. Hun focus ligt op hun werk

In zijn algemeenheid hebben oudere werknemers een goede werk-privébalans. Ze bevinden zich vaak in een rustige levensfase. Zonder de hectiek van schoolgaande kinderen.

6. Ze zijn zich bewust van hun kwaliteiten

50 plussers hebben een goed ontwikkeld zelfbeeld en weten hoe jouw bedrijf optimaal van hun kwaliteiten profiteert.

7. 50 plussers zorgen voor een veelzijdig en divers team

Daarmee maak je optimaal gebruik van verschillende kwaliteiten en eigenschappen van zowel jongeren als ouderen. Teams met diversiteit werken slimmer. Juist de onderlinge verschillen dagen het brein uit tot nieuwe manieren van denken.

8. Ze hebben het talent complexe zaken aan te pakken

Dit komt door hun opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring.

9. Ze vertegenwoordigen een groot deel van de beschikbare beroepsbevolking.

De vergrijzing van onze beroepsbevolking maakt het vinden van geschikte werknemers steeds moeilijker. Kan jouw bedrijf het zich permitteren om een groot deel van de beroepsbevolking op voorhand uit te sluiten?

10. Ze hebben vaak een gezonde en bewuste levensstijl.

Juist omdat hun lichaam kwetsbaarder wordt, kiezen 50 plussers vaak voor een bewuste en gezonde levensstijl. Bovendien: de meeste beroepen zijn fysiek minder zwaar geworden, dankzij technologische ontwikkelingen en automatisering.

Al overtuigd? Of nog een zetje nodig?

Kies voor 50 plussers omdat ze een sterke schakel zijn in je team. Omdat ze de ideale aanvulling zijn op je team. Omdat ze waardevolle talenten hebben. Twijfel je? Informeer dan bij een vorige werkgever of geef iemand gewoon een kans. Of informeer naar de bestaande voorzieningen. Zo kan een mobiliteitsbonus oplopen tot  € 7.000,- per jaar voor een werknemer van 56 jaar en ouder. Niet de hoofdreden om iemand van 50 plus aan te nemen, maar het kan net dat zetje zijn dat je als werkgever nodig hebt.

Laten we stoppen met rondjes in vierkantjes te stoppen. En beginnen met focussen op vaardigheid en persoonlijkheid. Laten we samen nieuwe krantenkoppen schrijven met succesverhalen. Over een maatschappij die plaats heeft voor alle groepen uit de beroepsbevolking. Over bedrijven die de juiste persoonlijkheden aan hun missie koppelen en daarom succesvol zijn en blijven.

PS #Samendoen?

Deel dit blog op social media als je ook gelooft dat het anders kan én moet op de arbeidsmarkt. Dankjewel!

Deel blog