Vijf tips voor een toekomstgericht cv

Heb je al eens kritisch naar je cv gekeken? Is dat al gericht op de arbeidsmarkt van nu? Of solliciteer je nog ouderwets? Dan vertelt je cv alles over waar je bent geweest en wat je hebt gedaan. Én helemaal niets over waar je naar toe wilt. In dit blog deel ik 5 tips die jouw cv een stuk sterker en toekomstgericht maken. Met op het eind nog een aantrekkelijke aanbieding. Want alleen ga je sneller, samen kom je verder!

Vijf tips voor een toekomstgericht cv

1. Vermijd containerbegrippen

Een containerbegrip kan zoveel betekenen dat het daarom nietszeggend is geworden. Een voorbeeld dat ik in veel cv’s en vacatures tegenkom: “Ik ben erg flexibel”. Bij mij komt gelijk de vraag op: waarin ben je flexibel?

Bedoel je dat je erg lenig bent en dus makkelijk over een balie kunt springen? Of juist dat je het niet erg vindt de ene week 10 uur te werken en de andere week 45? Of benadruk je graag dat het voor jou geen probleem is om je aan te passen aan een nieuwe werkwijze?

TIP: Je voorkomt containerbegrippen door in je eigen woorden een toelichting te geven op wat je bedoelt. Je maakt het concreter en daarom aansprekender.

2. Investeer in je foto

Weet je waar je het eerst naar kijkt als er een foto bij tekst staat? Juist: naar de foto. Mensen zijn visueel ingestelde wezens. Dus natuurlijk zorg je voor een goede en aansprekende foto. En nee, die vakantiefoto waar je je ex af hebt geknipt en die toffe zonnebril draagt, is géén goede sollicitatiefoto.

TIP: Investeer in een conceptueel beeld. Een foto die laat zien wie je bent en waar je voor staat. Miranda van Hulst is ijzersterk in het in beeld brengen van jouw eigenheid. Zo blijf jij op het netvlies staan.

3. Beschrijf je kwaliteiten

En dat is moeilijker dan het lijkt. Want wat voor jou vanzelfsprekend is, noemt een ander een kwaliteit. Bescheidenheid siert, alleen helpt deze eigenschap je nu niet verder. Werkgevers zijn benieuwd naar jouw kwaliteiten. Belangrijk dus dat je die goed weet te benoemen.

TIP: Vraag drie mensen uit je netwerk in zes regels twee sterke punten te benoemen en een verbeterpunt. Gebruik eventueel hun woorden in het beschrijven van je kwaliteiten.

4. Aanbevelingen vragen

Zorg voor sprekende aanbevelingen. Jij kunt zelf wel vertellen waar je goed in bent, toch maakt het méér indruk als anderen dat onderschrijven. Natuurlijk helpen endorsements ook, bijvoorbeeld voor de zichtbaarheid van je profiel.  Persoonlijk geschreven aanbevelingen hebben het grootste effect.

TIP: Zorg voor minimaal vijf aanbevelingen op je LinkedIn profiel. In de nieuwe LinkedIn omgeving doe je dat als volgt.

  • Bezoek het profiel van de persoon die je om een aanbeveling wilt vragen.
  • Klik op de “More…” naast de profielfoto.

  • Kies “Vraag om een aanbeveling” en beantwoord de vragen die LinkedIn je stelt.
  • Belangrijk: maak de uitnodiging persoonlijk door de standaard tekst aan te passen.

5. Social media op orde?

Het eerste dat een potentiële nieuwe werkgever doet is je social media checken. Zorg dus dat je LinkedIn profiel op orde is. Check ook de andere kanalen waar je actief op bent. Sta je op alle foto’s met een glas drank? Wat voor indruk laat dat achter denk je? Deel dat soort foto’s liever alleen met je vrienden en niet openbaar.

TIP: Controleer je social media kanalen. Wat voor indruk maken je updates op onbekenden? Voorkom een eenzijdig beeld en zorg dat je social media laat zien wie je werkelijk bent.

Samen aan de slag!

Met deze 5 tips ben je al behoorlijk op weg naar een toekomstgericht cv. Zo’n cv brengt je dichter bij die baan die je na wilt bemachtigen. Geloof je net als ik dat je samen verder komt? Maak dan gebruik van mijn kennis én kunde. We gaan dan samen aan de slag zodat je zeker weet dat jouw cv toekomstgericht en onderscheidend is. En natuurlijk bel ik voor koffieafspraken met de bedrijven die hoog op je lijstje staan.

Samen werk maken van jouw toekomst?

Ja, ik wil samen aan de slag