Anders dan anders

Het is donderdagmorgen en ik ben al vroeg in Breda voor de training  “Koude Acquisitie zonder buikpijn” van Claudia Bouwens. Nog geen maand geleden heb ik mij spontaan aangemeld in de hoop dat ik zo mijn belvaardigheid als zelfstandig ondernemer kan vergroten. Nu is het dan zover en ik heb gelukkig (nog) geen buikpijn maar ik ben wel heel benieuwd wat mij vandaag te wachten staat.

Als ik de vergaderruimte binnenkom, blijk ik de eerste te zijn van de in totaal vijf deelnemers. Bij het koffieapparaat maak ik alvast een praatje met Claudia. Veel energie, enthousiast en heerlijk direct is mijn eerste indruk. Ik heb zin in vandaag! Dan druppelen ook de andere ondernemers binnen. Een fotograaf, loopbaanadviseur, marketeer en een business coach zoals even later duidelijk wordt tijdens het voorstelrondje. We zijn hier allemaal met hetzelfde doel: de acquisitie voor ons bedrijf professioneel aanpakken. Die overeenkomst schept dan ook direct een band.

Het ochtendprogramma staat in het teken van onze (online) profilering en het optimaal én maximaal benutten van ons netwerk. Claudia projecteert onze persoonlijke LinkedIn profielen op het scherm. Eén voor één neemt ze deze met ons door en geven wij elkaar feed forward. We kijken naar de totale uitstraling en naar de individuele foto’s en teksten. Of we aanbevelingen hebben gevraagd van onze opdrachtgevers en héél belangrijk of er al een bedrijvenpagina is aangemaakt. Mijn to-do-lijst wordt langer en langer!

Na een korte lunchpauze gaan we aan de slag met “Hartverwarmend Koud Bellen” zoals Claudia het noemt. Ik geloof dat ik nu toch wel wat buikpijn begin te krijgen. Wat nergens voor nodig is want tot onze grote verassing belt Claudia voor elk van ons live met een potentiële klant. Ik vind het mooi om te zien hoe ze dit aanpakt. Haar benadering is warm en persoonlijk maar ook duidelijk en direct. En het werkt: ter plekke weet ze afspraken voor ons te maken. Nu wij nog…

Deze trainingsdag is écht omgevlogen. Een uur later dan gepland zit ik weer in de auto op weg naar huis. Zonder buikpijn maar met een hoofd vol indrukken en een berg huiswerk. Wat mij het meeste bijblijft zijn de persoonlijke benadering plus de praktische tips en aanbevelingen. In plaats van ellenlange verhalen en theorie gaat Claudia gewoon direct aan de slag. Ik kijk nu al uit naar de terugkomdag!

Tien weken later is het zover. We zitten opnieuw bij elkaar in Breda. Nieuw (bel)gedrag aanleren gaat niet zomaar. Claudia vraagt ons hoe we terugkijken op de afgelopen periode. Wat fijn om te horen en te zien dat we allemaal op onze eigen manier vooruitgang hebben geboekt. Als ik naar mijzelf kijk dan heeft deze Beroepsgerichte Training mij naast praktische handvaten voor het bellen vooral meer focus en energie gebracht. Ook realiseer ik mij nu pas hoeveel mogelijkheden LinkedIn biedt om jezelf helder en op een persoonlijke manier te profileren.

Anders dan anders. Zo zou ik deze training willen omschrijven. Praktisch, warm, leerzaam, openhartig en een tikkeltje chaotisch af en toe. Ongeveer net zoals Claudia dus!

Dit gastblog is geschreven door Margreeth Laurentzen n.a.v. haar deelname aan de Beroepsgerichte Training “Koude acquisitie zonder buikpijn” voor Zelfstandig Professionals.

Meer weten over Margreeth? Ga een connectie met haar aan op LinkedIn.

Deel verhaal van onderweg