“Uw contract wordt om budgettaire redenen niet verlengd …”

Een paar maanden geleden kreeg ik plotseling te horen dat mijn contract “om budgettaire redenen” niet verlengd zou worden. Dat is nogal wat, niet!? “Om budgettaire redenen” … wat moet je daar nou mee? Daar kan je niet eens kwaad om worden; daar kan je niemand de schuld van geven, zelfs jezelf niet. Maar je kan op je 59e wel weer op zoek naar een nieuwe baan. Hoe frustrerend is dat!

Gelukkig wilde men er alles aan doen om mij in mijn zoektocht te ondersteunen. Ik mocht zelf aangeven waar ik behoefte aan had of waarmee ik dacht geholpen te zullen worden.
Na de initiële klap te boven gekomen zijn (ik had namelijk eigenlijk gerekend op een vaste aanstelling), stortte ik me op dat vraagstuk en kwam al snel op de Individuele BELgeleiding van Het BELmeisje.

Ik had Claudia een jaar eerder leren kennen toen zij binnen onze organisatie een sessie “koud bellen” voor werkzoekenden had gegeven, gevolgd door een paar uren coaching voor ons als kadootje van onze manager. Die BEL-sessie en persoonlijke coaching waren voor mij de aanleiding om nú een serieus coaching traject met Claudia aan te vragen. En dat werd gehonoreerd.

De grote vraag voor mij was eigenlijk: wat wil ik, Ludolph, nou eigenlijk? Tot nog toe was ik mijn hele werkende leven zo’n beetje van het een in het ander gerold. Door mijn brede interesse en soepele geest ging dat altijd tamelijk moeiteloos, maar nu had ik ’t gevoel dat ik daar best wel wat hulp bij kon gebruiken … van Claudia dus.

Zo gezegd, zo gedaan en daar stond Claudia op een druilerige woensdagochtend voor het eerst op mijn stoep. Gelukkig kende ik haar al een beetje en was ik dus al enigszins voorbereid op wat komen ging. Want ons BELmeisje neemt geen blad voor de mond en zegt – waar het nodig is – waar het op staat. Persoonlijk vind ik dat een verademing, maar voor de teerhartigen onder ons kan dat nog wel eens lastig zijn.

Voortvarendheid is her middle name, dus al snel kwamen we tot de hamvraag: waar wordt Ludolph nou gelukkig van? Want de vraag waar Ludolph niét gelukkig van wordt is makkelijker te beantwoorden: solliciteren en telefoneren! En laat dát nu precies zijn waar Claudia zeer uitgesproken ideeën over heeft en een unieke aanpak.

Vanaf het eerste moment in onze samenwerking zijn we aan de slag gegaan om te achterhalen waar ik gelukkig van word. Welke (verantwoordelijke) taken wens ik in mijn nieuwe functie? Bij wat voor soort bedrijfscultuur past mijn DNA? Natuurlijk kostte dat moeite en inspanning van mijn kant én engelengeduld van de hare.

Door systematisch alle aspecten aan te pakken (stabiel LinkedIn profiel, professionele profielfoto, toekomstgericht CV, onderscheidende motivatiebrief, tactische bel- en gesprekstechnieken, etc.) ontstond bij mij langzamerhand gevoel bij Claudia’s aanpak.

Die aanpak verkondigt Claudia al jaren, maar dat werkt pas wanneer je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Niet door er naar te kijken of luisteren, maar door het zelf te doen. Best lastig, want je moet uit je comfortzone komen en die drempel overstappen. Verstandig om dat eerst een paar keer goed te oefenen vóór je voor echies het bedrijf van je dromen gaat benaderen.

Voordat het echter zover is, moet je je wel volledig (over)geven. Daar komt vast ook wel een paar keer goed in de spiegel kijken, diep ademhalen en slikken bij. Maar na een paar sessies weet je al waarvoor je de samenwerking met Claudia was aangegaan. En hou me ten goede … je hebt met Claudia’s aanpak straks niet gegarandeerd een nieuwe baan gevonden. Wat je wel met zekerheid krijgt is een gezondere kijk op solliciteren, minder angst om te bellen, een realistisch zelfbeeld, méér zelfvertrouwen en een goed verhaal. Jouw volgende gesprekken voer je voortaan vanuit eigen regie en op basis van gelijkwaardigheid.

Inmiddels weet ik waar ik blij van word en waar ik (meer)waarde aan hecht. Met het oog op de toekomst richt ik me op een functie als teamleider/coach ICT bij een organisatie waar ik mezelf kan zijn en mijn medewerkers zich vrijelijk kunnen uiten en ontwikkelen.

Dit gastblog is geschreven door Ludolph Troost n.a.v. onze samenwerking tijdens zijn Individuele BELgeleiding.

Meer weten over Ludolph? Ga een connectie met hem aan op LinkedIn.

Deel verhaal van onderweg