Stop met dat “sociaal wenselijke gedrag”

De bibliotheek in Hengelo heeft honderden sprekers gehad, maar wellicht nog niet iemand die zoveel aandacht van het publiek trok als Claudia Bouwens, Het BELmeisje. Mensen bleven minutenlang ademloos staren naar de spreker uit Brabant. Bij sommigen viel de mond open van verbazing. Zelfs het lawaaiige espressoapparaat leek te zwijgen wanneer Claudia weer eens recht uit haar hart sprak.

Ze was op uitnodiging van TalentPlus Twente naar Hengelo gekomen.

De dertig aanwezige leden genoten zichtbaar van haar onconventionele aanpak. Want Het BELmeisje staat bekend om haar onverschrokken manier om werkgevers aan de telefoon te krijgen. En ook deze maandagochtend luk het haar een afspraak te maken met een directeur voor één van de deelnemers van deze bijeenkomst.

“Jullie vertonen sociaal wenselijk gedrag”, zegt Claudia. “Jullie zoeken vacatures, werken urenlang aan een goed gemotiveerde sollicitatiebrief en zoals gebruikelijk wacht je daarna op een uitnodiging. Jullie houden afstand. Meestal volgt een (digitale) afwijzing en op den duur treedt sollicitatiemoeheid op.”

Aanpak
Het BELmeisje pleit daarom voor een totaal andere aanpak. “Want jij mag best iets meer over je eigen leven beslissen. Je gaat daarom niet solliciteren, maar gewoon eens praten met de ideale werkgever voor jou.”

Claudia vertelt in haar betoog herhaaldelijk vooral een toekomstgerichte curriculum vitae te schrijven. “Wat zit in jouw DNA? Waar wil je naar toe? Staat dat ook op jouw LinkedInaccount en op je cv?” Bouwens wil geen sollicitatiegesprek, maar een vakinhoudelijk gesprek. Ik wil een gesprek tussen twee gelijkwaardige partners. Als ik een afwijzing ontvang na een sollicitatie denk ik, dit is een gemiste kans voor jullie.”

Telefoniste
Enkele tips van Het BELmeisje: raak bevriend met de telefoniste door te vragen hoe het met haar gaat en noem de persoon die je aan de lijn wilt krijgen bij de voornaam. “Hou het gesprek amicaal. De receptioniste neemt aan dat je de persoon, naar wie je vraagt, kent. Zorg ervoor dat je over voornamen van minimaal twee personen beschikt. Je kunt dan ook naar een ander vragen.”

Je hebt volgens Claudia pas een goed telefoongesprek als je aan drie voorwaarden voldoet: je schenkt aandacht aan de persoon aan de andere kant van de lijn, je bedankt voor de hulp en geeft een compliment. En ook belangrijk is dat je een lijstje hebt van een stuk of tien bedrijven waar je graag aan de slag wilt. “Jij staat op mijn wensenlijstje.”

Zie een video impressie op: https://youtu.be/t4oPSG7cIhc

Dit gastblog is geschreven door Marcel Tettero n.a.v. de workshop “Koud naar je nieuwe werkgever bellen”, die ik op 14 januari 2019 verzorgde voor TalentPlus Twente i.s.m. Bibliotheek Hengelo.

Meer weten over Marcel? Ga een connectie met hem aan op LinkedIn.

Deel verhaal van onderweg