Hoe ik het bloedheet kreeg van koude acquisitie

Lichaamstemperatuur

Hoera, het is weer de tweede dinsdag van de maand! Dat betekent dat Business Coach Breda weer een leuke gratis training verzorgt bij Incubator. Deze keer is het ‘Koude acquisitie zonder buikpijn’. Acquisitie? Opeens besef ik me dat ik dat eigenlijk al een tijdje niet meer heb hoeven doen (de luxe!).

Toen ik drie maanden geleden op m’n 40e startte als freelance copywriter, heb ik er goed in geïnvesteerd. Netwerkborrels, beurzen, LinkedIn, afspraken bij bureaus. Na een paar weken had ik zoveel werk dat acquisitie een vrije val maakte op mijn to-do-lijstje. Zoals een zomerhit die tegen de herfst uit de top 40 verdwijnt. En het werk bleef komen, zonder dat ik daar iets aan hoefde te doen.

Toch was ik geïnteresseerd in de training. Ik zag namelijk dat ie door niemand minder dan het BELmeisje zou worden gegeven. Nou zijn er een hoop goede trainers op die dinsdagen, maar het Belmeisje is voor mij toch een beetje de hoofdact onder de trainingen. Op een festivalposter zou zij de grootste letters krijgen.

Dus – al zou ik op dit moment weinig aan de training hebben – dan nog was er die bekende naam. En anders wel de broodjes en de andere Bredase ondernemers.

Warm

Ik ging er eens lekker voor zitten, terwijl ik genoot van mijn broodje kipkerriesalade.  Toen ik twee broodjes, twee jus d’oranges, een appel en een stroopwafel verder was, wist ik dat dat ‘zonder buikpijn’-gedeelte een uitdaging zou worden.

Het BELmeisje begon.

‘Waarom heeft niemand mij een connectieverzoek gestuurd op LinkedIn?’.

Oeps. Mijn eerste zweetdruppeltje was in de maak.

Claudia vroeg zich hardop af waar de echte aandacht is gebleven. Vervolgens bracht ze haar ABC van Aandacht, Betrokkenheid en Contact zo puur en gemeend dat ik het er warm van kreeg.

Wat een opening! Die had ik even niet zien aankomen. Mijn houding ‘altijd leuk, een workshop’ veranderde in ‘op het puntje van mijn stoel, tell me more!’.

Heet

De introductie was nog maar net in gang, of Claudia deed er nog een schep bovenop door over te schakelen op haar levensverhaal.

Ik wist dat Claudia al veel vaker heeft gesproken, voor veel grotere groepen. Maar zelfs in die kleine aula van het voormalig basisschooltje waarin Incubator huist, voor pakweg 50 ondernemers, liet ze tijdens het vertellen haar emoties volledig de vrije loop. Met een verhit gezicht en een traan in het oog vertelde ze haar indrukwekkende geschiedenis – en kreeg ik het bloedheet. Dit is niet haar werk, maar haar doel.

En de koude acquisitie moest nog beginnen.

Warm

Voor één van de deelnemers werd het nu bloedheet, want Claudia ging publiekelijk de top-prospect bellen van de onderneemster in kwestie. Een grote baas van een bekend bedrijf uit Breda, met zo’n 15.000 klanten wereldwijd. Hoewel ik ‘m zelf nog ken als oud-klasgenoot, kreeg ik het ook plaatsvervangend warm toen de koude acquisitie werd gepleegd.

Claudia kreeg te maken met een doorgewinterde receptioniste, waar ze op een originele manier mee in gesprek raakte. Koude acquisitie is geen koud kunstje, dacht ik. We kregen het hoogst haalbare: een terugbelverzoek. En we leerden hoe koud bellen toch heel warm kan zijn.

Lichaamstemperatuur

Na de sessie bereikte mijn lichaam weer de normale 36-37 graden.

En ik weet nu wat me te doen staat als mijn werkthermometer aangeeft dat het tijd is voor koude acquisitie.

Ik krijg het er nu al warm van.

Dit gastblog is geschreven door Sander van Hulten n.a.v. de Inspiratiesessie “Koude acquisitie zonder buikpijn”, die ik op 9 juli 2019 verzorgde voor Business Coach Breda i.s.m. Incubator Breda.

Meer weten over Sander? Ga een connectie met hem aan op LinkedIn.
Volg zijn bedrijf of kijk op www.ietssanders.nl

Deel verhaal van onderweg