50 is het nieuwe 30…

Kent u die uitdrukking? 50 is het nieuwe 30… Ik moest daaraan denken toen ik onlangs in een zaal zat vol met 50+’ers. Vijftig 50+’ers. Allemaal op zoek naar betaald werk.

Achterin de zaal, op de laatste twee rijen, zitten medewerkers van het UWV Rotterdam. Coaches, recruiters, managers. Hier en daar zelf ook de 50 gepasseerd. Zij hebben voor ons die middag een avontuurlijke en tegelijkertijd leerzame workshop georganiseerd. Verzorgd door niemand minder dan Claudia Bouwens, beter bekend als ‘Het BELmeisje’.

Vakinhoudelijk gesprek
Het BELmeisje is een opgewekte verschijning met humor, charmante Brabantse tongval, scherpe geest en improvisatievermogen. Zij demonstreert ons hoe ‘koud bellen’ kan leiden tot ‘warme contacten’. De flair waarmee zij met wildvreemden het gesprek aangaat, is indrukwekkend. Het inspireert mij. Wat ik leer van haar workshop is: bereid je kort maar krachtig voor op een gesprek, wakker het juiste enthousiaste gevoel aan in jezelf, pak de telefoon en BEL!

Voor zo veel mogelijk deelnemers probeert Het BELmeisje telefonisch een afspraak met iemand te maken voor een “vakinhoudelijk gesprek”. Dus NIET voor een sollicitatiegesprek. Want daar knappen mensen op af. Hebben ze geen tijd voor. Nee, ze belt namens ons als ‘BELmiddelaar’ voor een gesprek over de inhoud van het vak dat iemand beoefent. En over hoe het eraan toegaat binnen een bedrijf of instelling. Wat de bedrijfscultuur is en zo.

“Wie is Rolf Bartels?”, vraagt Het BELmeisje aan mij. “Kort maar krachtig graag.” Ik ben één van de uitverkorenen vanmiddag. Ik antwoord dat ik een veelzijdige en ervaren communicatiemedewerker ben met vlotte babbel en pen. Al enkele jaren actief als bestuurslid voor de museumwoning in tuindorp Vreewijk, en sinds kort ook als blogger over verleden, heden en toekomst van het spannende en opbloeiende Rotterdam-Zuid.

Sociaal media-offensiefje

Daar kan Het BELmeisje wel wat mee. Ze belt de gemeente Rotterdam en vraagt naar een medewerker van de afdeling Communicatie. Voor een “vakinhoudelijk gesprek” met mij. De blogger van Zuid. Maar dat blijkt niet mee te vallen. De afdeling Communicatie is die middag een onneembare vesting. Welke naam Het BELmeisje ook noemt, het lukt de vriendelijke telefoniste van de gemeente niet om iemand aan de telefoon te krijgen.

Met het oog op de tijd kapt Het BELmeisje het gesprek uiteindelijk af. Ze gooit het over een andere boeg: ik mag met haar op de foto. Vervolgens plaatst zij een oproepje met de foto op LinkedIn, dat meteen wordt gedeeld en verspreid door enkele aanwezige UWV-mensen.

Dit sociale media-offensiefje levert al snel een positieve reactie op van een communicatieadviseur uit Den Haag met wie ik inmiddels een prettig en goed gesprek heb gehad. En onder de deelnemers aan de workshop blijkt zich ook een communicatieadviseur te begeven. Na afloop maken we kennis en wisselen we contactgegevens uit. En goede oogst dus, deze middag: inspiratie, nieuwe inzichten en nieuwe contacten!

50 plus, ja dus?
Het thema van de workshop is “50 plus, ja dus?” Het BELmeisje doet af en toe een beroep op het ‘sociale hart’ van haar gesprekspartner, als ze een afspraak voor een van ons probeert te maken. Omdat 50+’ers moeilijk aan een nieuwe baan komen, zo blijkt in de praktijk. Toch zijn het net mensen. Niet zielig.

Zelf begrijp ik dat gedoe niet over die leeftijd. 50 plus, ja dus? Ja dus, ervaren. Ja dus, door schade en schande veel geleerd. Ja dus, wellicht iets kalmer en harmonieuzer. Ja dus, leuk voor de verandering, voor de variatie binnen een afdeling.

Beste werkgevers, headhunters en HR-mensen, neem de wijze woorden ter harte van koning Willem-Alexander. “50 is het nieuwe 30”, zei hij vorig jaar in een tv-interview, nadat hij Abraham onbevreesd in de ogen had gekeken. “Zo lang je geïnteresseerd bent in je medemens, in de generatie onder je en boven je, in wat er gebeurt, zo lang je wilt leren… ben je nog niet oud.”

Dit gastblog is geschreven door Rolf Bartels n.a.v. de workshop “Koud naar je nieuwe werkgever bellen”, die ik op 30 oktober 2018 verzorgde voor UWV Werkbedrijf Rotterdam.

Meer weten over Rolf? Ga een connectie met hem aan op LinkedIn.

Deel verhaal van onderweg