The sky is the limit! Vind jouw droombaan

Wist je dat er eigenlijk maar één iemand is, die jou van je doel afhoudt? Dat ben je zelf. Huh, hoor ik je denken. Natuurlijk niet! Toch is dat zo. Ik ga je uitleggen waarom. En nog belangrijker: hoe je dit in drie simpele stappen omdraait. Want met jezelf als beste vriend, is the sky the limit.

Stap 1: Ken je vijand

Om je angsten en belemmerende gedachten te overwinnen, moet je jezelf eerst beter leren kennen. Een stukje bewustwording, door eerlijk naar jezelf te kijken. Dat is niet makkelijk. Daarom wat vragen die je op weg helpen. Op sommige vragen weet je het antwoord gelijk. Andere vragen zijn moeilijker. Geeft niets, bewustwording is een proces. Een cadeautje dat je jezelf geeft. Hier komen ze:

Wat zijn je gewoontes?

Dagelijks onderneem je van alles. Daar denk je niet meer bewust over na. Je doet het gewoon omdat je dat zo gewend bent. Schrijf de komende weken iedere dag deze gewoontes op. Zet een markering bij de gewoontes die je tegenstaan.

Wat zijn je overtuigingen?

Iedereen heeft overtuigingen. Die heb je van huis uit meegekregen of ze ontstaan tijdens je leven. Onderzoek ze. Schrijf op hoe je denkt over succes, geld, je talenten, je leven. Onderzoek of deze overtuigingen nog steeds bij je passen. Helpen ze je verder in je leven? Of houden ze je juist tegen?

Wat is je doel?

Een van de moeilijkste levensvragen. Zeker de moeite waard om dit goed te onderzoeken. Weet je niet gelijk een antwoord? Schrijf op wat je gelukkig maakt. Wat je wil bereiken in dit leven. Welke dingen belangrijk zijn voor jou. Maak gewoon een lange lijst.

Wat is de invloed van de mensen om je heen?

Oordeel niet, onderzoek gewoon. Zijn er mensen in je omgeving waarbij je altijd vrolijk en energiek bent? Zijn er ook mensen die je gedrag negatief beïnvloeden? Of die je uit je kracht halen. Om wat voor reden dan ook.

Wat verander je het liefst vandaag nog?

Schrijf het op. Denk er niet te lang over na. Weer: oordeel niet. Dan ga je uitvluchten verzinnen. Gedrag goed praten is stoppen met eerlijk te zijn naar jezelf. Luister vooral naar je gevoel, naar je hart. Verlies je nog niet in het bedenken van oplossingen. Die komen vanzelf.

Stap 2: Accepteer je keuzes

Wees lief en zacht voor jezelf. Er bestaan geen verkeerde keuzes. De keuzes die hebt gemaakt, maakte je met de kennis en omstandigheden van toen. Niets of niemand houdt je tegen om vandaag andere keuzes te maken. Keuzes die beter bij je passen en je dichter naar je doel brengen.

Als je helder hebt waar je heen wil, begin je met een weg daarnaar toe uit te tekenen. Misschien heb je scholing nodig. Of passen andere mensen beter in je leven. Maak slimme combinaties. Ben je gek op de natuur dan kun je natuurlijk het roer omgooien en boswachter worden. Of je plant dagelijks een heerlijke wandeling in.  Jij hebt de regie. Niet over de omstandigheden, wel over jouw reactie op die omstandigheden. Loslaten helpt daarbij.

Misschien ben je ooit aan een bepaalde baan begonnen en heb je al een tijdje zin in iets anders. Past het bedrijf niet meer bij jouw idealen. Of wellicht zit je nu zonder werk. Omdat je nu veel beter weet wat jou gelukkig maakt, ga je bewust op zoek naar die droombaan.

Stap 3: Vind jouw droombaan, kom in actie

Nu je bestemming helder is, heb je zelf een pad van onbegrensde mogelijkheden gecreëerd. Om je bestemming te bereiken, moet je nu in actie komen. Begin vandaag met deze tips die je dichter brengen bij je droombaan.

1 Kopje koffie glazenwasser?

Wat is er leuker dan een echte ontmoeting? Plan iedere maand een koffie-afspraak in met iemand uit je bestaande netwerk. Om even bij te kletsen. Of om jullie contact te versterken. Informeer of er concrete hulpvragen zijn. Heb je zelf een concrete hulpvraag? Deel die ook gerust.

2 Maak jezelf zichtbaar

Gebruik de zoekfunctie in LinkedIn om nieuwe mensen te ontdekken. Denk aan oude klasgenoten, familieleden, (oud)-collega’s. Of leg contact met die persoon die altijd boeiende updates post. Nodig iedere week 3 nieuwe mensen uit om je LinkedIn netwerk te vergroten. Vertel wél in een persoonlijke uitnodiging waarom je de connectie met deze persoon wilt aangaan.

3 Ga interactie aan

Word lid van LinkedIn groepen. Neem deel aan discussies. Deel zelf content die ook voor andere interessant is. Stel een hulpvraag. Ontdek zo de branche waar je wilt werken. Deel een artikel. Of deel jouw mening over een onderwerp. Kijk dagelijks een kwartiertje op LinkedIn en reageer minimaal op één bericht in je tijdlijn. Ik durf te wedden dat dit al snel smaakt naar meer!

4 Deur A of deur B? Zorg voor meerdere deuren!

Maak een lijst van bedrijven waar je graag binnen wil komen. Kijk in je netwerk of je daar al een ingang hebt. Volg hun bedrijfspagina’s op LinkedIn. Klim in de telefoon en vraag of je een rondleiding kunt krijgen. Of regel een koffieafspraak. Ontdek of het bedrijf in het echt net zo goed bij je past als in je gedachten.

5 Verbreed je horizon

Bezoek eens een open koffie. Zoek naar boeiende events of organiseer zelf iets. Bezoek een beurs of netwerkbijeenkomst zodat je weer een stap verder komt. Neem ieder kwartaal deel aan een bijeenkomst waar je nieuwe mensen ontmoet. Onthoud: je hebt niets te verliezen, alleen maar te winnen.

Behoefte aan een frisse blik?

Contact

Deel blog