Nee heb je. Een ja maak je zo!

Nee heb je. Een ja maak je zo!

Rotterdam, Dordrecht, Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Twente, Groningen.
Buzinezzclub, Broekriem, Netwerkcafé, Banenmarkt, Boost Your Future.

Intensieve dagen, waarin ik veel kilometers maak en -iets langzamer dan Max Verstappen- door ons mooie Nederland cross. Ontbijt en lunch schieten er regelmatig bij in. Onbekende plaatsnamen onderweg toveren een glimlach op mijn gezicht. Ik geef er mijn workshop “koud naar je nieuwe werkgever bellen”. Ik (k)raak mindsets en deel mijn inzichten over hoe je die nieuwe baan wél vindt. Of ik fungeer als verbindende schakel voor jongeren van 17-27 jaar die al meer bagage in hun rugzak hebben verzameld, dan jij en ik samen ooit bij elkaar krijgen.

Tussendoor maak ik -als het enigszins kan- tijd voor een date. Op LinkedIn kondig ik aan waar ik wanneer ben. Uit de reacties selecteer ik één persoon voor mijn gratis koffiedate. Een samenzijn van ongeveer een uur. Jij vertelt je verhaal en waar je tegenaan loopt bij het vinden van een nieuwe baan. Je krijgt praktische tips die je verder helpen. Ja, ik heb het druk.

Als werkzoekende heb je het nóg drukker

Tijdens mijn workshops en ontmoetingen, ontdekte ik dat werkzoekenden het vaak nog drukker hebben. Want je gunt jezelf geen adempauze. Je struint het internet af, op zoek naar vacatures. En hoe langer je thuiszit, hoe breder en ruimer je zoekveld wordt. Je raakt steeds verder verwijderd van je droombaan. Je solliciteert op -bijna- alles. En voelt je als het mannetje in het Chinese circus dat aan de stokjes draait om alle bordjes in de lucht te houden.

Stop! Maak even tijd voor deze 4 tips

Ik geloof met hart en ziel, dat het sollicitatieproces anders kan en anders moet. En dat begint met een andere mindset bij jou. Solliciteren kan zoveel makkelijker, effectiever en vooral véél leuker. Die overtuiging deel ik graag met zoveel mogelijk mensen op verschillende podia. Deze 4 tips helpen je verder op weg.

1. Hoe staat het met je brandstof?

Wat voor auto je ook rijdt er komt een moment dat de brandstof opraakt. En dan kom je geen meter meer vooruit. Gun jezelf de tijd om bij te tanken. Laat je computer eens een dag uit. Ga lekker wandelen. Energie opdoen. Volg een yogales. Wees lief voor jezelf. Doe het gerust. Want je denkt toch niet echt dat jij jouw droombaan mist, wanneer je een dag voor jezelf uittrekt?
Zo’n rustdag betaalt zich dubbel en dwars terug in nieuwe energie en creativiteit.

2. Maak je cv concreet

Eén van de grote valkuilen bij het solliciteren, is het gebruiken van containerbegrippen. Woorden die zoveel kunnen betekenen, dat ze eigenlijk niets meer betekenen. Schrijf je in je sollicitatie bijvoorbeeld dat je prettig samenwerkt met collega’s? Zoek je ex-collega of leidinggevende op en vraag een aanbeveling via LinkedIn. Vraag of ze aan kunnen geven waarom ze zo graag met je samenwerkten. Zo’n openbare bevestiging van je bewering is van absolute meerwaarde voor én tijdens jouw sollicitatie.

3. Ga voor de hoofdprijs: zet in op je droombaan

Waar denk je dat je jezelf het makkelijkst kunt verkopen? Precies, bij die baan die aansluit op jouw competenties en vaardigheden. Die baan waar jij het verschil kunt maken. Neem even de tijd om daar over na te denken. Hoe heet die droombaan van je? Maak een cv gericht op die functie. Pas ook je LinkedIn-profiel hierop aan. Vertel iedereen in je netwerk welke functie je zoekt. Maak een lijst van stappen die je kunt zetten om daar te komen. En spreek met jezelf af dat je twee maanden op deze functie focust.

4. #DTV

Ken je die hashtag op Twitter: durf te vragen? Dat geldt zeker voor jou. Maak gebruik van de kracht van internet. Zoek je een ingang bij een bepaald bedrijf? Stel je vraag openbaar via LinkedIn. Formuleer bijvoorbeeld als volgt: “Wie kent de HR-manager van …?” of “Wie kan mij in contact brengen met …?” Spannend? Welnee: een NEE heb je, de JA maak je!

Succesrecept bij solliciteren

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over anders solliciteren. Mijn succesrecept heeft altijd deze ingrediënten:

  • één dosis kennis
  • één dosis kunde
  • één dosis positiviteit
  • twee doses lef!

Nodig me gerust uit om je LinkedIn connectie te worden. Vertel dan wel even in het kort waarom. Dat is gelijk tip 5: maak een uitnodiging op LinkedIn altijd persoonlijk. Ik stel mijn netwerk graag voor je open én je leest gelijk waar en wanneer er een gratis koffiedate is.

Wil je mijn Masterclass “Weg met die BELemmeringen” bijwonen? Deze wordt slechts tweemaal per jaar op basis van open inschrijving gegeven.
Je wilt natuurlijk wel een voorsprong houden op andere kandidaten 😊 Wanneer je jouw plekje (online) reserveert ontvang je de bevestiging in de mailbox retour.

Wat vinden anderen van deze Masterclass?

* Claudia, dankjewel voor je fantastische verhaal en presentatie. Ik heb er enorm van genoten hoe jij belt met werkgevers. – Marjolijn –
* Wow, ik krijg er soms plaatsvervangend een knoop van in mijn maag. Wat ben je op een energieke manier direct. Bewonder ik! – Lian –
* Toen ik je op TV zag als het BELmeisje dacht ik: NEVER NOOIT! Maar nu ben ik blij dat ik de moed had hier te komen. Nu de volgende stap. – Joke –
* Dankjewel Claudia, wakker schudden, geen blad voor de mond en veel humor. Wat een energieke ochtend. Als je zó belt is het inderdaad niet storend. – Antonio –
* Tja, in één woord GEWELDIG. Je inspireert, boeit, geeft moed en heel veel zelfvertrouwen. Ga zo door girl. – Sylvia –

Vaker tips ontvangen?

Dan is het gratis e-zine Anders Denken Samen Doen echt iets voor jou. Ontvang het laatste blog, lees interviews en ontdek als eerste het trainingsaanbod van Het BELmeisje.

Ja, dat wil ik