Maak van carnavalsmaandag jouw succes dag

Maak van carnavalsmaandag jouw succes dag

Het is weer begonnen. Facebook kleurt langzaam vol foto’s van mensen in de meest dwaze outfits. “We zijn er klaar voor”, handjes in de lucht, ALAAF, lekker zuipen, worstenbrood. Ik gun iedereen zijn pleziertje, maar carnaval is niet aan mij besteed. Dan kan iedereen ineens wel goedendag zeggen en gaat men gesprekken met wildvreemden aan. Dat doe ik gewoon het hele jaar door.

Carnaval is een feest dat ik gewoon niet begrijp. Waarschijnlijk moet het carnavalsgevoel je met de paplepel zijn ingegoten. Nou, die lepel zat niet in mijn opvoedpakket. Ik zie het als een verplicht nummertje zoals Pasen, Pinksteren en Kerst. En verplichte nummertjes, daar doe ik uit principe niet aan mee. Toch vergroot carnaval je kansen op een baan. Zeker de bonus. Lees dus snel verder!

De voorbereiding

Serieuze carnavalsvierders zijn al maanden vooraf bezig met hun voorbereiding. Ook bij solliciteren is een goede voorbereiding noodzakelijk. Om succesvol te solliciteren is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Je weet waar je al goed in bent of goed in kunt worden. Je weet waar je niet goed in bent. Dit is echt je startpunt. Want door te weten wat je wensen zijn, kun je op zoek naar jouw droombaan. De baan die perfect aansluit aan op je wensen, kennis en vaardigheden. Juist omdat je dit helder in beeld hebt, weet jij jouw toekomstige werkgever te vertellen welke waarde jij meebrengt voor het bedrijf.

Dresscode

Afhankelijk waar je bent met carnaval heerst er een dresscode. In Bergen op Zoom is het de gewoonte om oude spullen te dragen in plaats van nieuwe en uitbundige kleding. Een kiel voor de man en een oude bontjas voor de vrouw.

Ook bij een sollicitatiegesprek, is het belangrijk om aandacht aan je uiterlijk te besteden. Een eerste indruk maak je tenslotte maar één keer. Kies je kleding zorgvuldig uit. Kies een outfit die past bij het bedrijf en aansluit op de functie die je ambieert. Natuurlijk besteed je ook aandacht aan je lichamelijke verzorging. Gebruik niet teveel parfum of deo. Hang je niet vol met sieraden, tenzij je bij een juwelier solliciteert 😉 Pas op met felle kleuren. Vestig de aandacht op wat je te vertellen hebt, niet op je fluoriserende outfit.

Wees jezelf

Waar het bij carnaval gebruikelijk is om je anders voor te doen dan je bent, is dat funest bij het solliciteren. Ik kan het niet genoeg benadrukken. Als jij je moeilijk kunt concentreren in een drukke omgeving, geef dat eerlijk aan. Onderbouw het en informeer naar mogelijkheden.

Een voorbeeld:

“Ja, ik functioneer goed in een team. Als ik werkzaamheden doe waarbij ik me moet concentreren, lever ik sneller het gewenste resultaat als ik me dan even kan afzonderen. Is dat mogelijk?”

Vraag door als je twijfelt of de baan wel bij je past.

Social media

Vrienden laten hun carnavalsoutfits aan je zien. Deel vooral met jouw netwerk dat je op zoek bent naar een baan. Vertel zo specifiek mogelijk wat je zoekt, bijvoorbeeld een baan als receptioniste voor maximaal 20 uur bij een middelgrote organisatie. Ik werk het liefst met ouderen.
Herinner je vrienden er regelmatig aan dat je die baan zoekt. 1 op de 6 mensen vindt via het eigen netwerk een nieuwe baan. Regel ook dat je LinkedIn profiel er prima uitziet. Heb je daar hulp bij nodig? Kijk dan eens hier.

Vaker tips ontvangen?

Dan is het gratis e-zine Anders Denken Samen Doen echt iets voor jou. Ontvang het laatste blog, lees interviews en ontdek als eerste het trainingsaanbod van Het BELmeisje.

Ja, dat wil ik

Deel blog